Huh miten kauan siitä on, kun viimeksi olen postannut. Jo viikko-pari sitten keräilin atc-tarvikkeeni pöydiltä kaappien perukoille, mutta siisteys ja järjestys oli vain hetkellistä; nyt saman tilan vievät skräppitarpeet. Uusi innostukseni on siis scrapbooking, skräppääminen, skräppäys, skräppäily tai ihan kotoisesti rääppääminen, kuten Ihan itse -foorumissa joku järkeili. Kyseessä on valokuvien ja muiden muistojen tallettaminen kauniisti paperille, jolloin tuotoksena on muistokirja, leikekirja, scrapbook - tai tosiaankin suomeksi rääpekirja.

site_logo.gif

Skräppääminen - tai anteeksi, rääppääminen - tuntuu hyvinkin loogiselta, luontevalta ja järkevältä harrastukselta tällaiselle kaikesta taiteilusta ja askartelusta viehättyneelle ihmiselle. Paperit, sakset ja kynät ovat tärkeitä tässäkin hommassa, mutta valokuvat tuovat mukaan uutta merkityksellisyyttä. Omaa, lasteni ja sukuni historiaa tahdon joka tapauksessa tallentaa, ja tästä löysin siihen oivasti soveltuvan tavan.

Lasten valokuva-albumien kokoaminen on jäänyt pahasti vaiheeseen jo joitakin vuosia sitten, mutta nytpä ei enää haittaa, jos ei innostu kuvista aikajärjestyksessä, kun minkä tahansa sivun voi tehdä valmiiksi ja järjestellä sivut kansioiksi sitten joskus myöhemmin. Materiaalia kyllä löytyy: meillä on satoja tai tuhansia kuvia minun ja mieheni tähänastisista kahdestakymmenestä yhteisestä vuodesta, eniten lasten vauva- ja pikkulapsiajoilta. Albumeihin kuvia laittaessani olen valikoinut rankalla kädellä mukaan vain parhaat, mutta kaikki loputkin olen säästänyt, joten vanhaakin rääpättävää riittää.

1624533.jpg

Viime aikoina on tullut kuvattua huomattavasti vähemmän kuin ennen, mutta siihenkin rääppääminen voi tuoda avun: tulee mietittyä, mikä tällä hetkellä on itselle ja lapsille tärkeää ja mistä haluaisi tehdä sivun, ja sitä varten on tietysti otettava niitä kuviakin. Yksi tärkeä innostuksen lähde on Elliksen aloittama Inspiroidu-blogi, jota olen alkanut seurata - ja sitä kautta olen tietysti löytänyt monta muutakin ihanaa ja inspiroivaa blogia. Laitankin tähän tekemistäni sivuista numerot kaksi ja kolme, sillä niillä osallistun tämän viikon haasteeseen. Ihan ensimmäisen rääppäämäni sivun julkaisen myöhemmin.

Inspiroidu-blogin haaste # 11: Sivun täydeltä valokuvia

1740782.jpg

Nämä taustapaperit olivat aloittaessani tosiaankin valokuvien peitossa, mutta sitten sakseni innostuivat pilkkomisesta ja muotoilemisesta... Haasteen mukaisesti jätin koristeet käyttämättä ja annoin valokuville pääroolin, mutta kyllähän tuo taustapaperikin näissä aika tärkeässä osassa on. Niin halusinkin, ja toivon etten ole muiden mielestä tulkinnut haastetta liian väljästi.

1740785.jpg

Näiden sivujen koko on 12 x 12 tuumaa ja siinä koossa aion näillä näkymin pysytelläkin. Käytössäni on skanneri, jolla aina jää jostakin reunasta pieni siivu puuttumaan ja lopullinen kuva pitää koota kahdesta osasta, mutta ehkäpä näistä tärkeimmät ratkaisut näkee. Ja jos joku juttu jää askarruttamaan, aina saa kysyä! Ainakin näin aluksi päätin peittää kuvista kaikki kasvot - ja se onkin ainoa asia, minkä näissä olen tehnyt koneella, kaikki muu kuvankäsittely on aitoa leikkaa-liimaa -menetelmää.